woensdag 18 juni 2008

Voeding

1. Gevarieerd-->Redelijk

Je bent er bijna! Je varieert goed door uit alle groepen van de Schijf van Vijf te kiezen, maar je eet er net niet altijd voldoende van. Probeer nog iets gezonder te eten door je dagelijkse porties te vergelijken met de aanbevolen hoeveelheden. Zorg ervoor dat je wat meer eet van de voedingsmiddelen die je nu nog niet genoeg binnenkrijgt.

2. Niet te veel-->Slecht


De extra’s die je als tussendoortjes kiest en de dranken, leveren snel te veel calorieën. Voorkom overgewicht door minder extra’s te eten. Kies bewust en drink wat vaker water, thee zonder suiker of light frisdrank om de dorst te lessen. Kies wat vaker voor fruit tussendoor. Als je gewicht (nog) gezond is, is het advies de extra’s deels te vervangen door brood, groente of fruit.Om een gezond gewicht te houden, is het belangrijk niet te veel en gevarieerd te eten, elke dag voldoende te bewegen en minder te eten en meer te bewegen als het gewicht stijgt.

3. Minder verzadigd vet---->Slecht


Je let niet goed genoeg op de hoeveelheid verzadigd vet in je eten. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Je let beter op het verzadigde vet door te kiezen voor magere varianten van melk(producten) en vlees(waren). Wees matig met vette tussendoortjes zoals chocolade, koek, gebak, snacks en zoutjes. Gebruik halvarine op brood en vloeibare vetsoorten of olie voor bakken, braden en frituren. Hierin zit weinig verzadigd vet.

4. Veel groente, fruit en brood

Groenten en fruit--> Slecht

Je let echt te weinig op de hoeveelheid groente en fruit. Daardoor mis je belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Eet
dagelijks twee ons groente en twee keer fruit. Neem elke dag vier groentelepels groente bij de warme maaltijd en eet twee keer per dag een stuk fruit bijvoorbeeld als gezond tussendoortje. Eet ook eens tomaat, komkommer of rauwkost bij de broodmaaltijd. Lekker én gezond!

4. Veel groente, fruit en brood Vezels--->Slecht


Je let onvoldoende op de hoeveelheid vezels in je eten. Het eten van voldoende vezels is belangrijk voor een goede darmwerking. Eet daarom voldoende brood, aardappelen, groente en fruit. En kies wat vaker voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.


5. Veilig--->Slecht

Je moet echt beter letten op de veiligheid van je eten. Ga zorgvuldiger om met je eten en let beter op de hygiëne, houdbaarheid en bewaar- en bereidingswijze. Bewaar bederfelijk voedsel niet te lang. Kijk op het etiket voor de bewaar- en bereidingsinstructies en vervoer en bewaar bederfelijke voedingsmiddelen koel. Voorkom kruisbesmetting door regelmatig de handen te wassen, schoon keukengerei te gebruiken en rauw en bereid voedsel gescheiden te houden. Dat alles voorkomt dat je onnodig ziek wordt van je eten.

Calorien lijst:

Ochtend
2x witbrood =>428 cal.
30+kaas =>277cal.
3x thee =>45.cal.



Middag
patat =>300 cal.
thee => 15 cal.
cola => 61.cal
0,5 L water => 0.cal


Avond
rijst =>121 cal.
zalm => 124 cal.
spinazie => 22cal.

late avond 3 glazen thee 45. cal.

Totaal =>1438 calorieën op een dag en er gaat 1 keer perweek 616 calorieën af door het zwemmen.

De reden dat ik te veel eet is omdat ik mezelf laat verleiden. Maar op zich doe ik het toch wel redelijk. Als ik naar het aantal calorieën kijk die ik mag hebben.

Geen opmerkingen: